Kava be kofeino sparčiai populiarėja kavos mėgėjų tarpe, kurie nori mėgautis įprastu jos skoniu, tačiau dėl tam tikrų priežasčių nori išvengti kofeino poveikio. Bet kaip ir su įprasta kava, norint kuo ilgiau išsaugoti jos šviežumą ir skonį, šią kavą reikia laikyti tinkamai. Tad šiame straipsnyje aptarsime, kaip tai geriausia daryti namuose.
Tinkamo laikymo indo pasirinkimas
Norint išsaugoti kavą be kofeino kuo ilgiau šviežią, pirmas žingsnis yra tinkamo laikymo indo parinkimas. Idealus variantas yra keraminis ar stiklinis hermetiškas ir šviesos nepraleidžiantis indas. Jis apsaugo kavą nuo pašalinių kvapų, deguonies, drėgmės, tiesioginių saulės spingulių ir šilumos poveikio.
Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje
Norint ilgiau išlaikyti skonį ir aromatą, kava be kofeino turi būti laikoma tamsioje ir vėsioje vietoje. Kadangi kaisdama kava keičia savo skonį, ją geriausia laikyti apsaugotą nuo tiesioginių saulės spindulių ir kitų šilumos šaltinių.
Saugokite nuo drėgmės
Kaip žinome, dėl drėgmės atsiranda pelėsis, kuris kenkia mūsų sveikatai, o ką jau kalbėti apie sugadintą kavos skonį. Tad prieš pildami kavą į laikymo indą, įsitikinkite, kad jis yra sausas. Taip pat nelaikykite kavos tose vietose, kur susidaro drėgmė, pavyzdžiui šalia kriauklės ar indaplovės.
Nelaikykite šaldytuve
Turbūt daugelis esame girdėję patarimą, jog kavą reikia laikyti šaldytuve. Tačiau šaltis, kavoje esančius aliejus, verčia kristalizuotis, dėl šios priežasties kava gali prarasti savo skonio savybes ir aromatą. Todėl kaip minėjome anksčiau kavą geriausia kavą laikyti sausoje, tamsioje ir vėsioje vietoje. Ir sunaudoti per kelias savaites po pakuotės atidarymo.
Sekite savo atsargas
Norint, kad kava be kofeino būtų kuo šviežesnė, svarbu sekti jos atsargas namuose. Pirkti reikėtų tokį kiekį, kurį galite suvartoti per kelias savaites ar mėnesį. Perkant mažesniais kiekiais išvengsite ilgo laikymo termino ir turėsite šviežią kavą.
Atkreipkite dėmesį į skrudinimo laipsnį
Skirtingi skrudinimo laipsniai, reikalauja šiek tiek skirtingų laikymo salygų. Šviesaus skrudinimo kava linkusi greičiau prarasti skonį ir aromatą, nei tamsaus skrudinimo. Tad rinkitės laikymo sąlygas ir pagal skrudinimo laipsnį.
Tinkamos laikymo sąlygos namuose padės išlaikyti kavą be kofeino ilgiau šviežią ir aromatingą. Laikydamiesi šių patarimų, mėgausitės skania ir šviežia kava be kofeino kiekvieną kartą.