Šiandien susidomėjimas kava be kofeino didėja kartu su ją vartojančių žmonių kiekiu. Tačiau tikrai dažnas mūsų draugas ar kolega išgirdęs apie šią kavą susimąsto : „neaišku, kaip tas kofeinas pašalintas“, „turbūt kofeinas šalinamas naudojant chemines medžiagas, o tai gali kenkti sveikatai“. Na ir turbūt dažniausiai kylnačios mintys išgirdus apie tokio tipo kavą yra : „ar gali tokia kava būti skani“, „pašalinus kofeiną nelieka kavos skonio“. Tad šiame straipsnyje norime padėti atrasti atsakymus į tokias kylančias dvejones. Taip pat padėti išsklaidyti bet kokius kavos mėgėjų mitus apie kavą be kofeino.
Kofeinas – kas tai?
Kofeinas, tai natūrali medžiaga randama kavos pupelėse, kakavoje, arbatos lapuose, guaranoje ir kolos augalo lapuose. Šis natūralus junginys patekęs į žmogaus organizmą stimuliuoja kraujotaką, kvėpavimą ir medžiagų apykaitą. Taip pat dėl centrinę nervų sistemą stimuliuojančių savybių kofeinas padeda gerinti protines ir fizines žmogaus funkcijas. Tad ši medžiaga šiandien plačiai vartojama norint išlikti žvaliems, padidinti psichinį ir fizinį darbingumą, išvengti mieguistumo ir paspartinti širdies darbą. Kofeino gauname ne tik gerdami kavą, arbatą ar energinius gėrimus, bet ir valgydami šokoladą, vartodami įvairius maisto papildus. Svarbu nepamiršti, jog kofeiną reikia vartoti saikingai. Rekomenduojama norma yra iki 300 mg per parą – atitinka 3-4 skrudintos maltos kavos puodelius. Laikantis šios normos kofeinas neturi neigiamo poveikio mūsų sveikatai ir netgi gali būti naudingas.
Kaip atrasta kava be kofeino
Kavos be kofeino istorija prasidėjo daugiau nei prieš šimtą metų. Ji pirmą kartą pradėta pardavinėti 1906 metais Vokietijoje. Sukurta ir užpatentuota vokiečių kavos prekybininko Ludwig Roselius, kuris manė kad jo tėvas mirė nuo per didelio kofeino vartojimo. Tad Ludwig buvo išsikėlęs tikslą sukurti kavos rūšį, kuri turėtų tokį patį skonį, tačiau neturėtų kofeino, kuris kaip jis manė buvo nuodas. Tačiau pasiekti savo tikslą jam pavyko visiškai atsitiktinai. Kartą 1903 metais gavęs savo kavos pupelių siuntą prekybininkas pamatė, jog dėžės buvo sulietos vandeniu ir manė, jog siunta sugadinta ir šią kavą teks išmesti. Tačiau jis nusprendė pabandyti šią kavą paskrudinti ir liko maloniai nustebintas. Kavos skonis buvo toks pat, tačiau ji nebesukėlė energijos antplūdžio. Tad po 3 metų eksperimentų šis kavos prekybininkas užpatentavo pirmąją kofeino šalinimo technologiją, naudojant druskos tirpalą ir benzeną. Tačiau šiandien ši technologija nebenaudojama, nes benzenas buvo pripažintas kaip kenksmingas žmogaus sveikatai kancerogenas.
Kofeino šalinimo technologijos
Paaiškėjus, jog pirmoji technologija yra kenksminga buvo pradėta ieškoti naujų ir šiandien turime tris pramonėje plačiausiai naudojamas. Pirmoji, tai kofeino šalinimas naudojant tirpiklius, tokius kaip etilo acetatas arba metileno chloridas. Antroji, dar žinoma kaip Swiss Water – pasitelkus vandenį ir žaliosios kavos ekstraktą. Ir trečioji naujausioji – panaudojant anglies dvideginį (CO2). Perskaičius gali pasirodyti, jog šios technologijos yra visiškai skirtingos, tačiau tarpusavyje jos turi ir keletą panašumų. Vienas iš panašumų tarp šių technoligijų – vandens naudojimas. Kadangi kofeinas tirpsta vandenyje, pastarasis yra naudojamas visose kofeino šalinimo technologijose. Taip pat reikia nepamiršti, jog kofeinas visais atvejais šalinamas iš neskrudintų kavos pupelių.
Kofeino šalinimas naudojant tirpiklius
Ši technologija turbūt yra pagrindinė visų abejonių, dėl kavos be kofeino poveikio sveikatai sukelėja. Nes čia naudojami tokie tirpikliai kaip etilo acetatas ir metileno chloridas. Pastarojo naudojimas yra pats ekonomiškiausias, bet tuo pačiu ir pats kontraversiškiausias. Kadangi JAV ribojamas šio tirpiklio naudojimas, o dideli jo kiekiai yra siejami su įvairiomis žmogaus sveikatos problemomis. Šalinant kofeiną šis tirpklis yra naudojamas labai mažais kiekiais, na o ir pats metileno chloridas turi tokią savybę, jog išgaruoja esant žemai temperatūrai. Tad ši technologija yra laikoma saugi, kadangi nėra jokios galimybės tirpikliui išlikti kavoje. Kitas tirpiklis – etilo acetatas, kuris yra išgaunamas naudojant acto rūgštį ir etanolį. Šalinant kofeiną siekiama etanolį išgauti natūraliai, tad tam dažniausiai naudojamos cukranendrės. Kofeiną šalinant vienu iš tirpiklių kavos pupelės, tam kad lengviau „išleistų“ kofeiną yra garinamos arba mirkomos vandenyje. Paskui pasitelkiant tirpiklį kofeinas pašalinamas iš pačių kavos pupelių tiesioginiu arba netiesioginiu būdais. Tiesioginis būdas – kai kava išmirkoma tirpiklyje, o paskui skalaujama vandeniu ir džiovinama tol kol pasiekia pradinę drėgmę. Netiesioginis būdas – kai kava mirkoma vandenyje, kur kartu su kofeinu tirpsta ir skonio medžiagos. Vėliau pasitelkiant tirpiklį iš vandens pašalinamas tik kofeinas, o skonio medžiagos lieka vandenyje. Tada kava mirkoma šiame vandenyje, kad sugertų skonio medžiagas.
Swiss Water technologija
Ši technologija sukurta, norint kofeiną pašalinti natūralesniu būdu nei tirpikliais. Šiandien ši technologija laikoma visiškai ekologiška ir turi tai patvirtinančius sertifikatus. Kofeino šalinimas prasideda nuo neskrudintų kavos pupelių mirkymo vandenyje. Kaip jau žinome vandenyje ištirpsta ne tik kofeinas, bet ir skonio medžiagos. Pasitelkus aktyvios anglies filtrus iš šio vandens pašalinamas tik kofeinas ir gaunamas žaliosios kavos ekstraktas. Tada pašalinus pirmąsias pupeles, į šį ekstraktą merkiamos naujos kofeino turinčios pupelės. Kadangi šios pupelės savyje vis dar turi ir skonio medžiagas, o ekstraktas prisotintas skonio medžiagų iš pirmųjų, tad jame ištirpsta tik kofeinas. Taip šios technologijos pagalba pasiekiama net 99,9 proc. kofeino pašalinimas ir išsaugomos visos skoninės savybės. Ši brangi technologija naudojama tik rūšinėms aukštos kokybės kavos pupelėms, dėl ko galutinė šios kavos kaina tik išauga. Visa kava be kofeino, pagaminta naudojant šią technologiją yra žymima Swiss Water Process ženklu, kurį galima laikyti nurodančiu kokybišką kavą.
Kofeino šalinimas pasitelkiant anglies dvideginį
Ši kofeino šalinimo technologija yra pati naujausia. Joje naudojamos suskystintos anglies dvideginio dujos, kurios veikia tik kofeiną, bet ne kavos skonio medžiagas. Kofeino prisotintos dujos perkeliamos į kitą talpyklą, kurioje keičiant slėgį paliekamas kofeinas, o dujos grįžta į savo pradinę būseną. Tada šios dujos vėl perkeliamos į kitą talpyklą, kur gali būti panaudotos dar kartą. Ankstesnėje talypkloje likęs kofeinas parduodamas ir panaudojamas gaminant įvairią kosmetiką, energinius gėrimus ir netgi vaistus. Ši technologija dėl savo brangumo yra išskirtinai naudojama tik dideliais kiekiais parduodamai kavai. O kava be kofeino išgauta panaudojant šią technologiją yra labai vertinama visame pasaulyje. Kadangi joje išsaugotos skoninės ir aromatinės kavos savybės, o taip pat ir kavos tekstūra.
Ar kava be kofeino yra skani?
Turbūt daugeliui kavos mėgėjų mintis apie kavą be kofeino kelia asociaciją su „sintetiniu“ produktu ir skoniu, tad gali sukelti atmetimo reakciją. Juk daugumai mūsų kofeinas kasdieniame kavos puodelyje yra įprastas dalykas, tad ir kavos be kofeino, natūraliai negali būti. Tačiau mitas, kad pašalinus kofeiną dingsta kavos skonis yra visiškai neteisingas. Nesakome, jog kava, kurioje nėra kofeino yra visiškai tokio paties skonio kaip ir įprastinė su kofeinu. Pašalinant kofeiną pašalinamos ir karčiosios jo dalelės, kurios turi įtakos rūgštumui, tad vadinasi ir galutiniam kavos skoniui. Tačiau paprastam vartotojui rasti skirtumus tarp įprastinės kavos ir be kofeino yra labai sunku arba neįmanoma. Nes gamyboje naudojant šiuolaikines kofeino šalinimo technologijas apdorotoje kavoje lieka pirminis skonis ir jo savybės. Tad teiginys, kad kava iš kurios buvo pašalintas kofeinas yra mažiau skani arba išvis beskonė yra klaidingas.
Pabaigai
Taigi, dabar jau žinote kas yra kofeinas, kaip jis veikia žmogaus organizmą. Taip pat susipažinote su šiuolaikinėmis kofeino šalinimo technologijomis. Ir kaip matote, dėl kavos be kofeino poveikio sveikatai nėra ko jaudintis, nes ji nėra gaminama „sintetiškai“ naudojant vien tik chemines medžiagas. Tikimės, jog mums pavyko paneigti pagrindinį mitą, jog kava, kurioje nėra kofeino yra visiškai beskonė. Kad patvirtinti tai, jog kava be kofeino turi panašų įprastos kavos skonį, kviečiame apsilankyti mūsų el. parduotuvėje, įsigyti jos ir paskaunauti.